Co najlepiej zjeść na śniadanie?

sniadanie

Śniadanie jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Omijając go wyrządzamy krzywdę nie tylko naszemu organizmowi prowadząc do różnych chorób, ale i zaburzamy naturalny rytm dnia. Poleca się jedzenie obfitego śniadanie, jednak nie tłustego a takie, które zapewni nam energii na cały dzień.

W trakcie jedzenia posiłku zaleca się branie witaminy D, tyczy się to osób dorosłych jak i dzieci. Śniadanie powinno zawierać 25-30 proc. Energii całodziennej diety. Pamiętajmy, że śniadanie jest to jeden z pięciu posiłków spożywanych w ciągu dnia, w odstępach 3-4 godzinnych. Pierwszy posiłek powinien składać się z produktów pełnoziarnistych (pieczywa razowe czy zbożowego). Dobrze jest również spożywać produkty zbożowe, których najlepszym dodatkiem będzie mleko, jogurty czy kefiry.

Znane każdemu płatki owsiane

Owsianka kojarzy się nam z nudny, bezsmakowym posiłkiem jadanym w dzieciństwie. Aby urozmaicić to danie wystarczy do płatków zagotowanych w wodzie lub mleku dodać ulubione składniki! Smacznym połączenie jest dodanie owoców, truskawek czy malin i ztarcie na wierch koski czekolady, może być to czekolada mleczna lub biała, która idealnie skomponuje się z malinami. W takcie gotowania mleka możemy dodać 4 kostki gorzkiej czekolady a następnie zagotować w nim płatki owsiane, zmieni to całkowicie smak zwykłej owsianki. Jeżeli nie jesteś fanem kombinowania, wystarczy tylko posypać gotowe śniadanie odrobiną cynamonu i położyć orzechy, rodzynki wedle uznania. Takie śniadanie będzie dla nas nie tylko witaminową bombą, ale i zapewni odżywienie i energię na resztę dni.

Awokado

Dojrzały i miękki owoc awokado wystarczy obrać ze skóry i ugnieść w miseczce przyprawiając ząbkiem czosnku, papryczką oraz solą i pieprzem wedle uznania. Pełnoziarnisty chleb piec przez krótką chwilę w piekarniku lub alternatywą może być podgrzanie kromki na patelni, i gotową mieszankę nałożyć na grzankę. Do takich chrupiących kanapek można wypić świeży wyciskany sok z owoców, a zapewni nam to energii na cały poranek.
Awokado przekroić na pół i wyjąć Pestę, następnie wbić w miejsce usuniętej pestki jajko i dwie połówki awokado upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15- 20 minut.

Naleśniki

Zdrowe naleśniki robimy zastępując zwykłą mąkę, mąką ryżową lub migdałową. Gotowe naleśniki możemy zjeść klasycznie z naturalnymi powidłami czy miodem. Dodatkowo można pokroić owoce, które świetnie skomponują się z puszystą masą.

Polecane artykuły

Dodaj komentarz