5 zdrowych i szybkich przekąsek

zdrowe przekaski

Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna w naszym codziennym życiu. Zdrowe odżywianie pomaga walczyć z najróżniejszymi choroba i wirusami, wspomaga naszą odporność oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie. Jak więc utrzymać dietę i nie skusić się na niezdrową przekąskę?

Bananowy shake

Jest to świetna alternatywa dla drugiego śniadania, można nawet takiego shake wypić do śniadanie by wzbogacić je kalorycznie. Banany osłodzą nam poranek oraz zapewnią sytość na jakiś czas. Owoce te zawierają w sobie witaminy A, C, E, K oraz minerały potas, fosfor, wapń, magnez oraz białko. Taki napój zapewni nam zdrowotne wsparcie oraz doda energii. Składniki: 1 banan, ¾ szklanki mleka 2%, łyżeczka miodu opcjonalnie.

Suszone owoce

Taka forma deseru jest świetną energetyczną odżywką, którą można jeść o każdej porze dnia. Może być świetnym dodatkiem do śniadania. W skład owocowej sałatki mogą wchodzić suszone morele, rodzynki, figi czy daktyle. Kolejną opcją są owocowe chipsy, które łatwo zrobić z jabłka czy bananów. Najłatwiejszym przepisem na taką przekąskę są jabłka suszone w piekarniku, cienkie plasterki wyłożyć na blaszkę i przez 2 godziny piec w 80 stopniach.

Zdrowe frytki

Taką potrawę łatwo możemy przygotować z marchewki, selera czy pietruszki. Kawałki warzyw doprawić wedle uznania, polać odrobiną oleju rzepakowego i piec 30-40 minut w 200 stopniach.
Do takiej potrawy można łatwo wykonać zdrowy sos czosnkowy wyłącznie z jogurtu naturalnego, ząbkiem czosnku i ziołami prowansalskimi. Takim samym sposobem wykonać możemy sos chrzanowy.

Pieczona ciecierzyca

Ciecierzyca jest źródłem białka i błonnika. Ciecierzycę przez noc namoczyć, następnie gotować aż do momentu zmiękczenia w osolonej wodzie przez około półtorej godziny. Ugotowaną cieciorkę wysypać na blaszkę i piec przez 30 min w 200 stopniach.

Chleb bez glutenu + dodatki

Taki chleb warto zrobić samemu, ponieważ wybierając taki ze sklepu trzeba zwrócić szczególną uwagę na skład. Unikać trzeba emulgatorów, sztucznych aromatów, barwników, GMO czy substancji alergennych. Upieczony chleb można podawać z humusem, który jest świetnym dodatkiem do przekąsek. Zdrowy i smaczny może odmienić znane każdemu, nudne kanapki.

Przekąski awaryjne

Po takie smakołyki możemy sięgnąć, gdy jesteśmy zbyt zmęczeni, by stać w kuchni. Warto wtedy sięgnąć po pestki słonecznika czy dyni. Owoce w naturalnej formie też są dobrym odpowiednikiem niezwyczajnych przekąsek. Jabłko, banan czy brzoskwinia zapewnią nam energię i porządną dawkę witamin.

Polecane artykuły

Dodaj komentarz