Słodkości to idealny dodatek do porannej kawy czy zasłużony deser po obiedzie, jednak puste kalorie nie sprzyjają nam i naszemu organizmowi. Idealnym zamiennikiem słodkich przekąsek będą zdrowe ciasta. Aby ograniczyć puste składniki wystarczy w swoich deserach zacząć zamieniać cukier na słodzik, który jest o wiele mniej kaloryczny. Warto tez w takich daniach stawiać na owoce i dodawać je do każdego możliwego deseru. Nie zawsze jednak jest czas by stać w kuchni i piec desery, dlatego oto kilka łatwych przepisów na zdrowe ciasta bez pieczenia:
Napoleonka
Do wykonania tego ciasta będziemy musieli przygotować 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 900 ml mleka, 1 łyżka oleju kokosowego, 50g ksylitolu, 400g herbatników. Całość ma 119 kcal. Na początku wykładamy blaszkę papierem do pieczenie i wykładamy na niej herbatniki. Do miseczki wsypujemy 3 opakowania budyniu, dodajemy 50g ksylitolu i 50 ml mleka. Wszystko ze sobą mieszkamy. Do garnka nalewamy 800 ml mleka i dodajemy łyżkę olejku kokosowego, czekamy aż całość się zagotuje i dodajemy wcześniej powstałą masę. Zestawiamy z ognia i wszystko razem mieszamy do powstania jednolitej masy. Całość wlewamy na blaszkę i przykrywamy drugą warstwą herbatników, odstawiamy do lodówki i gotowe!
3 bit proteinowy
Do zrobienia będzie potrzebne nam 500 g chudego twarogu, 300 g jogurtu naturalnego 0 %, 90 g odżywki białkowej, 20 g kakao, 150 g masła orzechowego, 100 ml mleka, 100 g herbatników, słodzik, 10 g żelatyny. Twaróg przekładamy do miski i dodajemy jogurt naturalny, do tego dodajemy kakao, białko i wszystko belndujemy. Do przygotowanej masy dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, a koniec dodajemy rozpuszczony słodzik i blendujemy raz jeszcze. Żelatynę rozpuszczamy, dodajemy do masy i mieszamy. Spód blachy wykładamy herbatnikami i smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Na górę wylewamy naszą masę i odstawiamy do lodówki na najlepiej 24h.
Fit ciasto jogurtowe
Będziemy potrzebować 800g jogurtu greckiego, 5 galaretek bez cukru, 6 łyżek ksylitolu, 400g truskawek. Do miseczki wlewamy 400 ml wody i rozpuszczamy w niej dwie galaretki i po ostudzeniu wkładamy do lodówki. W następną miseczkę wlewamy 500 ml wody i rozpuszczamy 3 galaretki i odstawiamy. Do jogurtu dodajemy ksylitol oraz truskawki i mieszamy całość. Następnie dodajemy pokroją galaretkę i drugą, lekko zżelowioną. Całość mieszamy i przelewamy na blachę tortową. Wstawiamy do lodówki na noc i ciasto gotowe.