Letnia kuchnia – 5 sprawdzonych przepisów na pyszne dania

letnia kuchnia

Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy.

Krem z kukurydzy

680g – kukurydzy z puszki

60g – masła

2 ząbki czosnku

1 cebula

5g kukrkumy

5g papryki ostrej

400ml mleka kokosowego

0,5l wywaru z jarzyn lub wody

W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę w kostkę. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Po kilku minutach dodajemy wywar oraz mleko kokosowe. Doprawiamy papryką, kurkumą oraz solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zblendować, a następnie przetrzeć przez sito. Zupę można dekorować kawałkami usmażonej kukurydzy, kiełkami.

Sałatka z arbuzem

100g – rucoli

200g pomidorów koktajlowych

200g ogórka zielonego

50g sera blue

100g arbuza

50g orzechów włoskich

Sos:

3 łyżki musztardy dijon,

1 łyżka płynnego miodu,

1 łyżeczka soku z cytryny,

2 łyżeczki oliwy z oliwek,

szczypta soli,

szczypta pieprzu

Na ruccoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.

Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.

Cukinia faszerowana serkiem ziołowym

300g Ser twarogowy mielony

Natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek

Cukinia 3 sztuki

Śmietana 18% – 50g

Zioła posiekać i dodać razem ze śmietaną do twarogu, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Cukinię pokroić na cienkie plastry. Zagotować wodę i wrzucać cukinię do sparzenia na 1-2 minuty.

Ułożyć plastry cukinii na desce rozsmarować delikatnie twarożek i całość zawijać. Dekorować liśćmi pietruszki, pomidorem koktajlowym, można ewentualnie obwiązać źdźbłami szczypioru.

Układać na ruccoli.

Cukinia marynowana w curry

2kg cukinii

300g cebuli

Zalewa:

1 litr wody

250ml octu

350g cukru

30g curry

20g soli​

Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i czosnek.

4-5 słoików

Do garnka wlewamy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy.

Cukinię kroimy w słupki lub krążki. Na dno słoika wrzucamy szczyptę gorczycy , 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy i czosnek pokrojony w plastry, Na to układamy cukinię do mniej więcej 3 cm od góry słoika i dopełniamy słoik cebulą pokrojoną w w cienkie pióra. Tak przygotowane słoiki zalewamy tak, żeby cebula nie wystawała.

Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy.

Bób w sosie pomidorowym

500g bobu (gotujemy 2-3 minuty i obieramy ze skórek)

1 cebula

2 ząbki czonsku

1 pomidor

Oliwa z oliwek

50g pasty pomidorowej

1 łyżeczka kuminu

1 chili

Sos sojowy, sól, pieprz

Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy go w kostkę. Cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dodajemy łyżkę wody i kumin. Po 2-3 minutach dodajemy jeszcze 200ml wody oraz wypłukany bób, i sos sojowy (około 1-2 łyżek). Następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową i czekamy aż bób będzie miękki (około 15minut). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.

Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać parmezanem.

Polecane artykuły

Dodaj komentarz